Grönhögsbröd, Rozita Nilsson berättar

1928 lade Hillevi Andersson, från Grönhögen, grunden till Grönhögsbröd AB. Hon bakade till husbehov och för att dryga ut hushållskassan. Idag, över 80 år senare finns hennes bröd FINT, SAMSIKT och GROVT fortfarande på marknaden vilket vi är mycket stolta över.

Hillevi bakade stora trekilos limpor i sitt brygghus, som så många andra husmödrar på den tiden. Släktingar och vänner tyckte mycket om hennes bröd och köpte av henne vid varje baktillfälle. Så småningom började även samhällets butiker handla av Hillevi Andersson. En av hennes döttrar, Eva började också hjälpa till.

När så Eva träffade och gifte sig med Nore Carlsson började det hända saker. Nore förstod att Hillevis limpor var speciella. 1938 tog de över. De byggde bageriet (som fram  till flytten 2008) användes som bageri, köpte maskiner och en brödbil. En grossist tog brödet över sundet och rörelsen var igång. Eva och Nores båda barn fick börja hjälpa till.
Även jag, Rozita, och mina två systrar tillbringade våra somrar i bageriet och jag var fast besluten att aldrig börja i bageribranchen.

Jag, den äldsta av de tre, började i alla fall arbeta i firman med målet att en dag ta  över. Jag ville utöka sortimentet och började laborera hemma i köket. Fem sorter har det  blivit hittills och alla grundar sig på Hillevis skållning. 1998 var det dags för mig som fjärde generation driva Grönhögsbröd. Jag som aldrig ville hålla på med det här, tycker att det är bland det roligaste jag gjort.

Sörens Bröd

Redan på 1910-talet började man baka bröd till försäljning i Borgholm och fröet var sått. Det bakades bröd men i betydligt mindre skala än idag.

På 1920-talet tog Axel E Nilsson över och kompletterade bageriet med ett cafe och uteservering. Så småning om blev uteserveringen, som fick namnet Rosengården, en naturlig samlingsplats för Borgholmsborna.

På 1950-talet var man tre ägare i företaget och till slut blev det Sören Andersson som stod som enda ägare. Det var då namnet Sörens Bröd kom till. 1957 började förre ägaren Lars Fransson som ”lärpojk” hos Sören och 1980 tog Lars och hans bror Stig över. De utvecklade företaget, brödet började nu säljas i Kalmar och så småning om vidare till Bergkvara, Nybro och ända upp till Norrköping.

Tillagd i varukorgen